Tema 4 – Materiens egenskaper
Pedagogisk planering med centralt innehåll vi kommer gå igenom och vilka kunskapskrav vi arbetar med finns under fliken LPP.
Lektioner
Första lektionen byggde på att upptäcka hur man kan sortera olika saker utifrån deras egenskaper. Det kan handla om dessa t.ex.
- Utseende med:
- Färg
- Storlek
- Dess uppgift/funktion
- Hur den känns med hårdhet eller mjukhet
- Ledningsförmåga
- Magnetisk förmåga
Dessa saker har vi arbetat med så vi byggde på med en till som vi fördjupade oss mer i och det är lösningsförmåga.
Vi läste i vår grundbok om fysik och kemi där det togs upp olika saker om blandningar, lösningar och hur vi kan skilja ämnen åt. Vi arbetade sedan vidare med det genom att besvara olika frågor. Lite backade vi bandet till fyran och repeterade från vårt besök på Sundet och reningsverkets olika reningar.
Tema 3 – Ellära
Pedagogisk planering med centralt innehåll vi kommer gå igenom och vilka kunskapskrav vi arbetar med finns under fliken LPP.
Lektioner
Första lektionen handlade om statisk elektricitet. Vi gnuggade en tunn plastpåse mot en tröja och satte fast den mot väggen och i ett annat så tog vi plastpåsen efter gnuggning mot en vattenstråle. Vi gnuggade även en linjal som vi sedan höll över ett papper där vi hällt mannagryn och svartpeppar. Vi diskuterade kunskapskravet att hantera utrustningen på ett säkert och fungerande sätt. Det var en del påsar som smälldes nämligen och vid nästa NO-tillfälle skulle det handla om hantering av elektrisk utrustning.
Hur får man egentligen en glödlampa att lysa med hjälp utav ett batteri, glödlampa och ledningssladd? Detta var något eleverna fick pröva sig fram och det var många glödlampor och batteri som tydligen var sönder. Eller var de verkligen det??? Tålamodet fick prövas men tillslut så lyckades alla komma på hur man skulle göra:)
Vi gick igenom sluten och öppen krets, hur en glödlampa ser ut inuti och vilka symboler man använder när man ritar de olika delarna.
Nu när vi vet hur vi kan få en glödlampa att lysa så använde vi oss utav detta för att testa lite olika sakers ledningsförmåga.
Vi byggde även vidare med att skapa olika strömbrytare med hjälp av gem eller påsnitar på olika sätt.
Alla dessa kunskaper vi nu samlat på oss på vägen om elektricitet använde vi för att skapa hus/byggnad där en eller två glödlampor skulle lysa när man tände med hjälp av någon sorts strömbrytare. Sedan skulle även en röd lysdioderlampa lysa om man öppnade en dörr. Lampan skulle föreställa ett sorts larm som lyste istället för att låta. Under hela den här processen skulle de dokumentera konstruktion, kopplingarna och motivera sina val. Här nedan kan ni se deras byggen:
Tema 2 – Kroppen
Centralt innehåll
- Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
- Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
- Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.
- Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.
- Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.
- Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter.
Kunskapskrav
- I enkla och till viss del/utvecklade och relativt väl/välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i kroppen
- I enkla och till viss del/utvecklade och relativt väl/välutvecklade och väl underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.
Lektioner
I temat kroppen arbetar vi med det centrala innehållet men vi tränar även på dessa saker:
- Följa instruktioner
- Använda Google Classroom
- Öppna uppgifter
- Skapa dokument
- Lämna in uppgifter
- Källkritik
- Skapa texter utifrån fakta
Lektion 1
Första lektionen började vi läsa en magstark historia om mannen som hade ett lock på magen. Vi diskuterade om det jag hade läst verkligen var sant eller en påhittad historia. Många kloka funderingar eleverna hade till denna historia. Vi fortsatte sedan läsa vidare om Lucy och neandertalmänniskan på egen hand. De fick sedan rita och måla en släkting från stenåldern. Avslutningsvis fick de se en kort del utav en film på SLI om våra förfäders ankomst.
Lektion 2
Vi arbetade detta passet med våra celler. De fick gå in i Classroom för biologi och läsa i uppgiften vad de skulle göra. Det handlade om att läsa i Boken om biologi och ett uppkopierat häfte från mig om celler. Detta tillfälle fick de även träna sig på att jämföra likheter och skillnader mellan de olika texterna och att skapa ett dokument som de lämnade in. Vi skapade även med hjälp utav sugrör,piprensare och plastpåse en figur som skulle föreställa celler.
Här kan ni se hur de kunde se ut:
Lektion 3 – 4
Detta passet arbetade vi med det vi har utanpå vår kropp som huden, håret och naglarna. Vi utförde experiment där vi kunde upptäcka att en del utav oss hade väldigt starka hårstrån:) Vi övade oss även på vad vår hud består utav och vad ordspråket “Tummen mitt i hand” betyder.
Lektion 5
Nu fortsatte vi med att ta oss inuti vår kropp. De fick börja med att rita de organ de visste om. Sedan fick de ta hjälp utav vår bok och en torso som stod längst fram i klassrummet.
Lektion 6 – 7
Vi fortsatte inuti kroppen med att arbeta med skelettet, musklerna och våra leder. Här tränade vi oss på vad några av våra ben och muskler heter. Vi utförde även en övning i kroppskontroll så det hoppades högt i vårt grupprum.
Lektion 8 – 10
I par fick alla nu välja ett organsystem som de ville lära sig mer om. De skulle i sitt organsystem läsa olika texter, se filmer och skriva en gemensam text utifrån den fakta de hade lärt sig. Dessa olika hade de att välja på:
-
- Blodcirkulationen(blodomloppet; hjärta, blodkärl, kapillärer etc.)
-
- Andningsapparaten(andningen; luftvägar, lungor, luftstrupe etc.)
-
- Matspjälkningen(matvägarna; munnen, svalget, matsäck, tarmarna etc.)
- Nervsystemet(hjärnan, ryggmärg, nervtrådar etc.)
Alla lektion har instruktionerna funnit i Classroom. Det har även varit vissa lektioner som de fått öva sig på att skapa ett dokument och lämna in.
Hälsa
Vi diskuterade i par vad vi behöver för att ha en bra balans för en god hälsa. Vilka saker som kom upp lyftes sedan upp och skapade en tankekarta utav. Några saker som kom på tal var:
- Motion
- Sömn
- Rutiner
- Mat som innehåller t.ex. proteiner, kolhydrater, vitaminer etc.
- Vätska
- Hygien
Vi läste sedan text om hälsa och besvarade frågor. Arbetet fortsatte med att vi arbetade med några vanliga sjukdomar. Eleverna fick läsa in sig på en sjukdom och bli lite expert på den sedan blandade vi runt oss så alla fick lära sig om alla sjukdomarna. Här kunde vi koppla tillbaka till texten vi läste på svenskan om läkekonst på medeltiden där vi reagerade vilka hemska behandlingar man använde förr för att bota.
Ljus
Detta område i temat kroppen arbetade vi genom projektet “Mot nya höjder” så gå in och läs och titta under den fliken vad vi hittat på.
Ljud
Vi startade med att lyssna efter ljud på olika ställen som utanför klassrummet, i klassrummet och inuti vår kropp. Sedan fick de lyssna på olika ljud och gissa vad det var dras lärare tappade för något. Det var klädnypan som inte var ett vanligt ljud de brukade höra men resten av sakerna klarade de galant att gissa rätt på:)
Vi arbetade sedan vidare i olika steg för att ta till oss kunskapen om hur örat ser ut och dess funktion som gör att ljudvågorna kommer in i vårt öra och vi till slut hör ljuden. De fick en genomgång där vi diskuterade och illustrerade hur det gick till. Sedan fick alla förklara en minut för varandra vägen från det att ljudvågorna kom till ytterörat till det att vi hörde ljudet. En kort sammanfattning i helklass och sedan såg vi en film som tydliggjorde det ännu mer där man kunde se hur atomerna flyttade sig. Avslutningsvis dokumenterade de i sina NO-böcker.